
NLM Miljø har sterk vekst i 2020, som vi kan si er et resultat av vårt felles krafttak i det grønne skiftet. Helt avgjørende for oss er det private næringslivet, kommunene og ideelle organisasjoner som støtter med areal til boksene som gjør det enkelt for våre givere. Vi sier tusen takk!
Det hver enkelt av oss leverer i NLM Gjenbruk sine 350 innsamlingsbokser skaper nye muligheter for mennesker gjennom prosjekter innen skole, helse og vann og reduserer samtidig klimaavtrykket. På den måten bidrar vi til å oppfylle mange av FNs bærekraftsmål. Se www.skolehelsevann.no
For 2020 utgjorde innsamling av klær og tekstiler fra våre tekstilinnsamlingsbokser og butikker 900 tonn. Ca 11 % selges i Norge. Resten som utgjør ca. 800 tonn, kommer til nytte i Sentral- og Øst-Europa spesielt, sammen med ca. 100 tonn med andre gjenbruksvarer som bla. kjøkkenutstyr samlet inn gjennom butikkjeden NLM Gjenbruk. Hvert klesplagg som ombrukes øker levetiden med 2,2 år som gir et betydelig mindre miljøavtrykk.
Som ny innsamlingsaktør har NLM Miljø fått en god mottakelse. Vi er stolte av invitasjoner til å dele av våre erfaringer og kunnskap innen trender i handel med second hand, bærekraftig forbruk, kunnskap om verdikjeden, og gir innspill til innsamlingsløsninger. Vi vil være relevante for framtiden. Det krever innovasjon og utvikling, et arbeide som er i gang på mange plan. Vi kan gjøre mer, men ikke alene.
Bransjeorganisasjonene vi i dag aktivt deltar i, som Avfall Norge, NF&TA, OMATT og «fora for ideelle innsamlingsaktører», løfter alle en rekke interessante bransjerelaterte og samfunnsmessige problemstillinger. Sammen ser vi på muligheter for en sterkere bransje med større bredde i løsninger. Engasjementet er stort, sterkt og økende, for innen 2025 skal alle tekstiler i Norge samles inn i tråd med EUs mål for klær og tekstiler.
OsloMet bidrar med verdifull forskning, spesielt innen materialvalg og bærekraftig forbruk.
Tradisjonelt var innsamlingsordningen i Norge innrettet mot ombrukskvalitet – gitt som gaver. Gaver er det fortsatt. Da fungerer ordningen etter formålet. I tett samarbeid med de ideelle innsamlingsaktørene lykkes vi i 2020 å samles om et enkelt budskap til givere; helt – rent og tørt. Igjen jobber innsamlere i samsvar med etablert verdikjede for ombruk, da jobber vi best. Det var viktig for at ombrukskvaliteten skal bevares under hele transportetappen fra klesskapet til ny eier. Et annet moment var at innbyggerne kan ha tillit til den innsamlingsløsningen som er tilgjengelig i dag. Varene kommer andre til glede i Norge og i verden, der markedet og behovet er størst. Kapasiteten i Europa for resirkulering må utvikles, det vil ta tid.
Avfallspyramiden forplikter. Ombruk kommer før resirkulering og dernest forbrenning for energigjenvinning som det laveste nivå. For å gjøre en god og effektiv jobb bør videre innsamling være tilpasset to strømmer, «ombruk» og «materialer for prosessering» i industrien. Industriens mange spennende initiativ til resirkuleringsprosesser for klær og tekstiler virker lovende. Disse initiativene vil bli viktige i framtidens sirkulærøkonomi. Forskning, utvikling og testing vil øke med stor styrke i årene som kommer.
Med det som bakteppe ønsker vi en sirkulærøkonomi velkommen, hvor de ideelle aktørene fortsatt vil spille en viktig rolle for økt innsamling for ombruk. I Norge er det fortsatt ca 35 000 tonn klær og tekstiler som venter på å bli samlet inn, hvor 60 prosent anslås å være ombrukskvalitet.
350 innsamlingsbokser og 35 NLM Gjenbruk butikker er et tilbud til givere og kunder som gjør det mulig å ta miljøvennlige valg. Vi gleder oss nå til å utvide nettverket, og ønsker samarbeid med flere nye aktører i 2021 innen forskning, høyskoler, industri, private næringsliv, kommuner og ideelle organisasjoner. Vi er glade for alle som tar kontakt, og som på ulikt vis vil være med på klimaløftet.
